فهرست مطالب

نشریه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زکیه رحیمی، روح الله بابکی*، مهناز عفتی صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر، شاخص توسعه انسانی به یکی از کاربردی ترین شاخص ها برای اندازه گیری سطح توسعه کشورها تبدیل شده است. عوامل متعددی بر شاخص توسعه انسانی موثر می باشند، از جمله این عوامل مخارج بهداشتی است که در کنار نیروی انسانی و سرمایه فیزیکی موجب افزایش توسعه انسانی می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر هزینه های سلامت بر شاخص توسعه انسانی برای دوره زمانی 18-2005 بوده است.

    روش پژوهش

    مطالعه حاضر به بررسی تاثیر هزینه های سلامت بر شاخص توسعه انسانی در کشورهای مختلف پرداخته است و جامعه مورد بررسی، 187 کشور با 3 نوع تقسیم بندی (قاره ای، نفتی و توزیع درآمد) بود. داده های مورد استفاده از بانک جهانی گردآوری شده اند و روش تجزیه و تحلیل آن ها به کمک رگرسیون پانل دیتا یا همان داده های ترکیبی بود.

    یافته ها

     یافته های حاصل از برآورد الگوها نشان دهنده آن است که مخارج بهداشتی در قاره های اروپا، آمریکای جنوبی، آفریقا و اقیانوسیه تاثیر مثبت و معنی داری بر شاخص توسعه انسانی دارد. اما در قاره آسیا اثر مخارج بهداشتی منفی و معنی دار است. اثر سرانه تولید ناخالص داخلی در قاره های آسیا، آمریکای شمالی و جنوبی، آفریقا و اقیانوسیه مثبت و معنی دار بوده است اما این اثر در قاره اروپا مثبت و بی معنی است. در کشورهای نفتی، اثر مخارج آموزشی، سرانه تولید ناخالص داخلی بر شاخص توسعه انسانی مثبت و معنی دار بود اما اثر مخارج بهداشتی مثبت و بی معنی می باشد. همچنین اثر شاخص مرگ و میر بر شاخص توسعه انسانی منفی و معنی دار بوده است. مشابه این نتایج برای کشورهای غیرنفتی البته با ضرایب متفاوت حاصل شده است. درصد هزینه های بهداشتی نسبت به تولید ناخالص داخلی رابطه مستقیم و معنی داری بر شاخص توسعه انسانی در گروه کشورهای با توزیع درآمد نسبتا برابر و نسبتا نابرابر داشت؛ در صورتیکه این مقدار برای گروه کشورهای با توزیع درآمد کاملا نابرابر مقداری بی معنی را در مدل از خود نشان داد. درصد مخارج آموزشی، نشان دهنده رابطه مستقیم و معنی دار بر شاخص توسعه انسانی در تمامی گروه های درآمدی بود و تولید ناخالص داخلی سرانه برای همه گروه ها با توزیع درآمدی گوناگون اثر معنی دار و مستقیم بر شاخص توسعه انسانی داشت. همچنین نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال در همه گروه های با توزیع درآمدی گوناگون رابطه معکوس و معنی داری بر شاخص توسعه انسانی داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر تاثیر معنی دار مخارج بهداشتی در بهبود وضعیت بهداشتی و توسعه کشورهای مورد مطالعه به جز کشورهای نفتی، آمریکای شمالی و کشورهای با توزیع درآمد کاملا نابرابر بود. همچنین افزایش هزینه های مراقبت های بهداشتی گام مهمی در دستیابی به اهداف توسعه کشورها است. به همین منظور لازم است تا مدیران و سیاستگذاران نظام سلامت کارایی در تخصیص مخارج بهداشتی را در بخش های مختلف مدنظر داشته باشند.

    کلیدواژگان: مخارج بهداشتی، شاخص توسعه انسانی، مدل پانل دیتا، سطح درآمد
  • ساغر ابتهاج، حجت طاهری گودرزی* صفحات 17-31
    زمینه و هدف

    پدیده سوءرفتار سازمانی به عنوان یک پدیده مخرب یا منفی، ارزش های اجتماعی، هنجارها و انتظارات سازمانی مشترک را به چالش کشیده است. ازاینرو، مطالعه عوامل پیش بینی کننده سوءرفتار سازمانی، با هدف کاهش اثر ویژگی های ناخوشایند شخصیت کارکنان از طریق هماهنگ کردن کارکنان با استانداردهای رفتاری، سیاست ها و راهبردهای سازمانی در سیستم های مراقبت بهداشتی درمانی ضروری به نظر می رسد. لذا، در این پژوهش صفات تاریک شخصیت و هوشیاری سازمانی در جهت کاهش سوءرفتار سازمانی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش پژوهش

    پژوهش مقطعی حاضر با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری در سال 1399 انجام شد. جامعه هدف، کارکنان حوزه مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی اورژانس 115 استان لرستان بود. نمونه بر اساس جدول کرجسی- مورگان، 217 نفر محاسبه شد و نمونه گیری در دسترس صورت گرفت. برای تعیین روایی سازه ها، از روایی واگرا و همگرا، و برای تعیین پایایی ابزار از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد. روش تحلیل داده ها، مدلسازی معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزارهای SPSS 23 و Smart PLS 3.5 بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد صفات تاریک شخصیت با مقدار معنی داری (6/232) و ضریب مسیر (0/401) بر سوءرفتار سازمانی تاثیر مثبت و معنی دار؛ و با مقدار معنی داری (8/741) و ضریب مسیر (0/455 -) بر هوشیاری سازمانی تاثیر منفی و معنی داری داشته است. هوشیاری سازمانی با مقدار معنی داری (5/187) و ضریب مسیر (0/373-) بر سوءرفتار سازمانی تاثیر منفی و معنی داری داشت. همچنین هوشیاری سازمانی با ضریب تاثیر مستقیم 0/455 - و غیر مستقیم 0/373 - و سطح معنی داری مستقیم 5/187 و غیرمستقیم 8/741 (1/96< t < 1/96-) نقش میانجی بین صفات تاریک شخصیت و سوءرفتار سازمانی را تبیین می نماید. کیفیت مدل نهایی پژوهش با شاخص برازش کلی مدل (GOF) (0/378) از برازش مناسب برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش معنی دار صفات تاریک شخصیت و هوشیاری سازمانی در رابطه با پیش بینی سوءرفتار سازمانی کارکنان، به مدیران فوریت های پزشکی- اورژانس 115 استان لرستان پیشنهاد می شود ضمن شناسایی و مدیریت این صفات، از طریق تقویت هوشیاری سازمانی کارکنان، مانع نقض عمدی هنجارهای سازمانی توسط کارکنان شوند.

    کلیدواژگان: شخصیت، ماکیاولیسم، خودشیفتگی، ضداجتماعی، هوشیاری سازمانی، سوءرفتار سازمانی
  • حسن جعفری، مهدیه شیخ زاده طزنجی، محمدکاظم رحیمی زارچی*، فاطمه السادات حسینی بغدادآباد صفحات 32-41
    زمینه و هدف

    ضرورت انجام کار زمان سنجی ارایه خدمات، شناسایی وضع موجود ارایه خدمات و تعیین حجم کاری و برای بهبود بهره وری سازمان و میزان رضایت ارایه دهندگان و گیرندگان خدمت در بخش می باشد. این تحقیق با هدف بررسی زمان سنجی گردش کار بیماران به منظور شناسایی وضع موجود ارایه خدمات و تعیین حجم کاری در بخش تصویربرداری بیمارستان شهید رهنمون یزد انجام گرفت.

    روش پژوهش

     مطالعه حاضر به صورت توصیفی و از نوع مقطعی_مشاهده ای بود که در سال 1400 انجام شد. نمونه این تحقیق شامل 1287 مورد تصویربرداری یا گرافی های واحد تصویربرداری بیمارستان شهید رهنمون در طی فاصله زمانی 3 ماه و در طی شیفت های مختلف (صبح، عصر و شب) بود که با استفاده از روش کرجسی- مورگان به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای بررسی آمار توصیفی از فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار در نرم افزار SPSS 21 استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از مطالعه نشان داد بیشترین و کمترین میانگین زمانی محاسبه شده برای هر خدمت به ترتیب مربوط به خدمت مراجعین بستری به واحد رادیولوژی (22:50 دقیقه) و بیماران اتاق عمل (2:16 دقیقه) بود و همچنین بیشترین و کمترین ساعات کاری صرف شده برای تمام خدمات به دست آمده به ترتیب مربوط به  مراجعین بستری به واحد رادیولوژی (67747 دقیقه) و مراجعین سرپایی به واحد سونوگرافی (243 دقیقه) بوده است.

    نتیجه گیری

    با انجام زمان سنجی و کار سنجی فعالیت های صورت گرفته در واحد تصویربرداری بیمارستان، به تصویر و نمایی از وضعیت موجود نیروی کاری و میزان کار انجام شده توسط آنان دست یافته شد.

    کلیدواژگان: زمان سنجی، کار سنجی، تصویربرداری بیمارستان
  • ذکریا احمدیان*، حسن قلاوندی، محمد حسنی صفحات 42-52
    زمینه و هدف

    استفاده از رفتارهای تظاهرگونه در سازمان می تواند موجب بروز رفتارهای منفی مانند تعارض و کاهش رفتارهای مثبت در سازمان گردد. لذا هدف این پژوهش تحلیل روابط مدیریت برداشت و سایش اجتماعی با نقش میانجی اعتماد سازمانی و سرمایه اجتماعی در دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی بود.

    روش پژوهش

     روش پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه کارکنان دانشگاه علوم پزشکی استان آذربایجان غربی به تعداد 23000 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران نمونه آماری این پژوهش 384 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های مدیریت برداشت، سایش اجتماعی، اعتماد سازمانی و سرمایه اجتماعی بود. روایی ابزارها با استفاده از روایی همگرا و واگرا و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی بررسی و تایید شد. جهت تحلیل داده ها از الگوی معادلات ساختاری و نرم افزارهای  SPSS 24و  LISREL 8 استفاده شد.

    یافته ها

    بین مدیریت برداشت و سایش اجتماعی همبستگی مثبت و معنی دار وجود داشت (ضریب مسیر 0/58). همبستگی بین مدیریت برداشت با اعتماد سازمانی (0/63 -) و سرمایه اجتماعی (0/84 -) منفی و معنی دار بود. رابطه بین اعتماد سازمانی (0/48 -) و سرمایه اجتماعی (0/41 -) با سایش اجتماعی کارکنان منفی و معنی دار بود و در نهایت بین مدیریت برداشت و سایش اجتماعی با میانجی گری اعتماد سازمانی (0/29) و سرمایه اجتماعی (0/35) همبستگی معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    مدیریت برداشت با کاهش میزان اعتماد سازمانی و سرمایه اجتماعی موجب افزایش سایش اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی می گردد. پیشنهاد می شود با شناسایی و کاهش تاکتیک های مدیریت برداشت، زمینه افزایش اعتماد سازمانی و سرمایه اجتماعی و به تبع آن کاهش سایش اجتماعی در فراهم گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت برداشت، اعتماد سازمانی، سایش اجتماعی، سرمایه اجتماعی
  • عالیه میرزایی، ملیکه بهشتی فر*، محمد ضیاء الدینی صفحات 53-69
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر افزایش بهره وری و کاهش خسارات از طریق بهبود رفتارهای نابه هنجار کاری، مورد توجه صاحب نظران رفتار سازمانی به ویژه پژوهشگران حوزه ی سلامت قرارگرفته است. رفتار ناهنجار کارمند رفتاری اختیاری است که هنجارهای مهم سازمان را نقض می کند و از این طریق خوب بودن سازمان، اعضای آن و یا هر دو را تهدید می کند. هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی پیشایندها و رهاوردهای ناهنجاری های رفتاری منابع انسانی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بود.

    روش پژوهش

    این پژوهش به صورت مقطعی در تابستان 1400 انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از روش مطالعات کتابخانه ای و دلفی استفاده گردید. با استفاده از مطالعات کتابخانه ای عوامل شناسایی و استخراج شد، سپس از خبرگان درخواست شد تا با استفاده از متغیرهای کلامی میزان اهمیت هر یک از عوامل شناسایی شده را مشخص نمایند. در ادامه متغیرهای کلامی به اعداد فازی مثلثی تبدیل و میانگین فازی مثلثی با استفاده از فرمول مینکووسکی فازی زدایی شدند و با استفاده از روش دلفی فازی طی 3 مرحله اتفاق نظر در مورد پیشایندها و رهاوردهای ناهنجاری های رفتاری منابع انسانی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توسط خبرگان حاصل شد و الگوی آن تدوین گردید.

    یافته ها

    در مجموع 21 عامل به عنوان پیشایند و 13 عامل به عنوان رهاوردهای ناهنجاری های رفتاری منابع انسانی شناسایی شد که بیشترین میزان موافقت در زمینه پیشایندها با مولفه های فقر و مشکلات معیشتی و ضعف خودکنترلی و کمترین میزان موافقت با مولفه های بی معنا دانستن جهان هستی، وضعیت جسمانی و جامعه پذیری ناقص بوده که کلا حذف شده اند و مهاجرت به عنوان عاملی که کمترین میزان موافقت را داشته، مورد تایید قرار گرفته است. در زمینه رهاوردها نیز بیشترین میزان موافقت با مولفه های نارضایتی و کاهش انگیزش و کمترین میزان موافقت با مولفه های خودکشی و آزار جنسی شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه فقر و مشکلات معیشتی و ضعف خودکنترلی مهمترین پیشایندهای ناهنجاری رفتاری شناخته شده اند، می توان با تلاش در جهت بهبود وضعیت معیشتی کارکنان و افزایش حقوق و مزایای کارکنان و همچنین افزایش توان کارکنان در کنترل خویشتن و بهبود توانایی های خودمدیریتی شان زمینه کاهش رفتارهای ناهنجار کارکنان را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: پیشایند، رهاورد، ناهنجاری، ناهنجاری رفتاری، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی
  • یاسمن فتاحی ابرقوه، علی صدری اصفهانی* صفحات 70-82
    زمینه و هدف

    مکان ها با ایجاد حس آسایش و آرامش و یا غم و اندوه، بر روی خودباوری افراد، اطمینان خاطر، شخصیت و سلامت فردی تاثیر بسزایی دارند. توجه به شاخص های ادراکی کیفیت محیطی، می تواند منجر به تغییرات پایداری در طرح های معماری شود. هدف از این تحقیق، شناخت شاخص های ادراکی کیفیت محیطی مراکز درمانی و استفاده از این شاخص ها، برای ارزیابی کیفیت های فیزیکی- فضایی آن مراکز است. محیط مورد مطالعه تحقیق حاضر، یکی از بیمارستان های خصوصی یزد بود.

    روش پژوهش

     مطالعه حاضر مطالعه ای مقطعی بود که در سال 1400 در یکی از بیمارستان های خصوصی یزد انجام شد. جامعه آماری تحقیق شامل بیماران، ملاقات کنندگان و همراهان بیمار و کارکنان بود. تعداد 73 کاربر از بخش مراقبت و بستری کودکان و تعداد 47 کاربر از بخش انتظار بیماران سرپایی، به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته، شامل 27 سوال با طیف 5 گزینه ای لیکرت و 5 سوال جمعیت شناختی بود که روایی آن مورد تایید 10 نفر از متخصصین حوزه معماری و روانشناسی، قرار گرفت. همچنین پایایی پرسشنامه با آزمون آلفای کرونباخ  با مقدار 0/75، تایید گردید. سوالات پرسشنامه شامل 3 بعد از شاخص های ادراکی کیفیت محیط بیمارستان بود. 2 بعد، جنبه های فیزیکی فضاهای خارجی بیمارستان و فضای داخلی بخش های مورد بررسی را ارزیابی می کرد و 1 بعد جنبه های اجتماعی را ارزش گذاری می نمود. برای تحلیل آماری از روش های توصیفی (فراوانی، میانگین و غیره) و نرم افزار SPSS 26 استفاده گردید.

    یافته ها

    برآیند درصدها در بعد جنبه های فضایی- فیزیکی فضاهای خارجی بیمارستان، بخش مراقبت و بستری کودکان، بخش انتظار بیماران سرپایی و در بعد جنبه های اجتماعی- عملکردی فضاهای بیمارستان، به ترتیب 25 +، 38/38 +، 44/73 + و 36 + درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج به دست آمده، برآیند درصدها در بعد جنبه های فضایی- فیزیکی فضاهای خارجی بیمارستان، بخش مراقبت و بستری کودکان، بخش انتظار بیماران سرپایی و در بعد جنبه های اجتماعی- عملکردی فضاهای بیمارستان، حاکی از وضعیت مطلوب بعد از دید کاربران است.

    کلیدواژگان: ارزیابی، شاخص های ادراکی کیفیت محیطی، جنبه های فیزیکی- فضایی، جنبه های اجتماعی-عملکردی
  • حسین عظیمی*، نویده پوراحمدی لاله صفحات 83-96
    زمینه و هدف

    برند می تواند معنای منحصر به فردی از سازمان را به مصرف کنندگان تلقین کرده و مزیت نسبی فراوانی را به وجود آورد. این ارتباط از طریق اطمینان، ارتباط، وفاداری و تعهد عاطفی به برند و تاثیر آن ها بر هوادار بودن و توسعه روابط احساسی بین مشتری و سازمان به وجود می آید. هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر وفاداری و اطمینان به برند و تعهد عاطفی به آن بر هواداری از برند بود.

    روش پژوهش

     این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و بر حسب روش گردآوری داده از نوع توصیفی- پیمایشی بود. ابزار جمع آوری داده، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری با نظر اساتید و کارشناسان و نیز روایی همگرا، با میانگین واریانس استخراج شده بیش از 0/5 و روایی واگرا با استفاده از روش فورنل و لارکر مورد تایید قرار گرفت. همچنین پایایی ابزار با آلفای کرونباخ بیش از 0.7 تایید گردید. جامعه آماری، بیماران بیمارستان نمازی شیراز در سال 1399 بودند که پس از انجام پیش آزمون و تایید روایی و پایایی و تعیین انحراف واریانس نمونه اولیه، با استفاده از فرمول کوکران تعداد حجم نمونه آماری برابر با 300 نفر به دست آمد و پرسشنامه های نهایی به روش نمونه گیری در دسترس بین بیماران توزیع و جمع آوری شد. در نهایت پس از داده آمایی، مدل مفهومی پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار PLS 3 برازش شد.

    یافته ها

    مدل مفهومی پژوهش با استفاده از شاخص های متعدد مورد برازش قرار گرفت و یافته ها نشان داد مدل دارای کیفیت مناسب و اعتبار قابل قبولی است. به لحاظ کمی نیز یافته ها نشان داد اطمینان به برند به میزان 0/288 بر هواداری از برند تاثیر معنی داری داشت، اما تعهد عاطفی و وفاداری به ترتیب با ضریب مسیر 0/049 و 0/007 بر هواداری از برند تاثیر معنی داری نداشتند.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد اطمینان به برند توسط بیماران از طریق کیفیت ادراک شده، اعتبار برند و رفتار مشتری مدارانه پرسنل بیمارستان به دست می آید. همچنین تاثیر گروه های مرجع و مسیولیت اجتماعی که بر دوش بیمارستان است، به کمک اطمینان به برند باعث به وجود آمدن تعهد عاطفی در بیماران می شود.

    کلیدواژگان: اطمینان، ارتباط، وفاداری و تعهد عاطفی به برند، هواداری از برند، بیمارستان
  • اعظم دلاوری نژاد، الهه هوشمند، جواد مقری، علی وفائی نجار* صفحات 97-107
    زمینه و هدف

    سقف گذاری بیمه سلامت به منظور مدیریت هزینه از سوی سازمان بیمه سلامت اجرا شد. در این طرح برای تعیین سقف پرداخت هر مرکز درمانی، عملکرد سال 1395 مبنا شده است و نباید بیشتر از عملکرد سال 1395 یا 10 درصد کمتر هزینه ایجاد کند. این مسیله منجر به ایجاد چالش هایی در بیمارستان های دولتی شده بود، لذا هدف از این مطالعه، تبیین چالش های سقف گذاری بیمه سلامت از دیدگاه صاحبنظران و ارایه راهکارهای پیشنهادی بود.

    روش پژوهش

    این مطالعه از نوع کیفی و به روش تحلیل محتوا در سال 1400 انجام شد. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه پژوهش شامل صاحب نظران نظیر مدیران ستادی و بیمارستان، مدیران گروه های پزشکی، مدیران و کارشناسان بیمه بودند. نمونه گیری به شکل هدفمند انجام گردید. جمع آوری داده ها تا زمان تکمیل کدها ادامه یافت که در نهایت با 17 نفر مصاحبه انجام شد. تحلیل داده ها نیز در هر فاز هم زمان با گردآوری داده ها و با استفاده از روش تحلیل محتوا و به وسیله نرم افزار MaxQDA 10 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 2 مفهوم اصلی، چالش های مدیریتی (شامل زیرمفاهیم انگیزش، ارزیابی عملکرد، پذیرش بیماران و هزینه بیمارستان ها) و چالش های برنامه ریزی (شامل زیرمفاهیم آموزش، زیرساخت ها، هماهنگی بین بخشی و آینده نگری) بودند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه و چالش های بیان شده، سازمان بیمه سلامت می تواند با در نظر گرفتن پیش نیازهای لازم و ارایه راهکارهایی از قبیل راه اندازی سیستم نظارتی ارزیابی عملکرد، مدیریت هزینه، آموزش گروه های هدف، شفاف سازی و اطلاع رسانی مناسب، گام هایی در جهت ارتقای طرح مذکور بردارد.

    کلیدواژگان: سقف گذاری بیمه سلامت، بیمه سلامت، بیمارستان
|
  • Zakiyeh Rahimi, Roohollah Babaki*, Mahnaz Efati Pages 1-16
    Background

    In recent decades, the human development index has become one of the most practical indicators for measuring the level of development in countries. There are several factors that affect the human development index, including health expenditures that increase human development along with manpower and physical capital. The purpose of this study was to investigate the effect of health costs on human development index for the period 2005-18.

    Methods

    The present study examined the effects of health on human development index in different countries. The study population includes 187 countries with 3 types of divisions (continental, oil and income distribution). The data used by the World Bank were collected and analyzed using data panel regression or composite data.

    Results

    Findings from estimation of models indicated that health expenditures in continents of Europe, South America, Africa and Oceania had a positive and significant effect on human development index. But in Asia, the effect of health expenditure was negative and significant. The effect of per capita Gross Domestic Product (GDP) on the continents of Asia, North and South America, Africa and Oceania had been positive and significant, but it was positive and insignificant in continental Europe. In oil-rich countries, the effect of educational expenditures, GDP per capita on human development index was positive and significant, but the effect of health expenditures was positive and insignificant. Also, the effect of mortality index on human development index had been negative and significant. Similar results had been obtained for non-oil countries, albeit with different coefficients. The percentage of health expenditures, compared with GDP, had a direct and significant relationship with the human development index in countries with relatively equal and relatively unequal income distribution; considering the fact that this value for the group of countries with completely unequal income distribution suggested an insignificant value in the model. The percentage of educational expenditures showed a direct and significant relationship on human development in all income groups, and GDP per capita for all groups with different income distributions had a significant and direct effect on the human development index. Also, the under-5 mortality rate in all groups with different income distributions had an inverse and significant relationship with the human development index.

    Conclusion

    Results showed a significant effect of health expenditures on improvement of the health status and development of the studied countries except oil countries, North America and countries with unequal income distribution. Furthermore, increasing the cost of health care is an important step in achieving countries' development goals. Therefore, it is necessary for managers and policy makers of the health system to consider the efficiency in allocating health expenditures to different sectors.

    Keywords: Health expenditures, Human Development Index, Random effects model, Income levels
  • Saghar Ebtehaj, Hojjat Taheri Goodarzi* Pages 17-31
    Background

    Organizational misconduct as a destructive or negative phenomenon has challenged common social values, norms and organizational expectations. Therefore, the study of predictors of organizational misconduct, with the aim of reducing the effect of unpleasant personality traits of employees by directing employees towards behavioral standards, policies and organizational strategies in health care systems seems necessary. Therefore, in this study, dark personality traits and organizational mindfulness were investigated to reduce organizational misconduct.

    Methods

    The present cross-sectional study was conducted with the structural equation modeling approach in 2021. The target population was the staff of the 115 Emergency from Medical Emergency Management Department of Lorestan. The sample size was calculated 217 based on Krejcie-Morgan table. Divergent and convergent validity were used to determine the validity of the structures, and Cronbach's alpha coefficient and combined reliability were used to determine the reliability of the instrument. Data analysis was done using structural equation modeling through SPSS 23 and Smart PLS 3.5 softwares.

    Results

    Findings showed that dark personality traits with the significant value of 6.232 and path coefficient of 0.401 had a positive and significant effect on organizational misconduct and with the significant level of 8.741 and path coefficient of - 0.455, it had a negative and significant effect on organizational mindfulness. Organizational mindfulness with a significant level of 187.5 and the path coefficient of - 373.0 had a negative and significant effect on organizational misconduct. Moreover, organizational mindfulness with direct impact factor of -0. 455 , indirect impact factor of - 0.373, direct significance level of 5.187, and indirect significance of 8.741 (- 1.96 < t < 1.96) determines the mediating role between dark personality traits and organizational misconduct. The quality of the final research model with GOF index (0.379) had a suitable fit.

    Conclusion

    Given the significant role of dark personality traits and organizational mindfulness in relation to predicting organizational misconduct of the employees, while identifying and managing these traits, it is suggested that the managers of 115 emergency medical services in Lorestan, prevent the intentional violation of organizational norms by employees through strengthening the organizational mindfulness of employees.

    Keywords: Personality, Machiavellianism, Narcissism, Antisocialism, Organizational mindfulness, Organizational misconduct
  • Hasan Jafari, Mahdiyeh Sheikhzadeh Tezenji, MohammadKazem Rahimi Zarchi*, Fatemehalsadat Hoseini Baghdadabad Pages 32-41
    Background

    The importance of timing lies on providing services, identifying the current status of service delivery, and determining the workload to improve productivity of the organization and the level of satisfaction of service providers and recipients. The aim of this study is to investigate the timing of patient's workflow, in order to identify the current state of service delivery, and determine the workload in the imaging ward of Shahid Rahnemoun hospital in Yazd.

    Methods

    The present study was descriptive-analytical and cross-sectional-observational, which was conducted in 2021. The sample included 1287 images or graphs from the imaging ward of Shahid Rahnemoun Hospital, during a period of 3 months and during different shifts (morning, evening and night). They were selected using the Krejcie-Morgan method. Frequency, percentage, means, and standard deviation were used to evaluate descriptive statistics.

    Results

    Results of the study showed that the maximum and minimum mean time calculated for each service was related to the service of hospitalized patients in the radiology unit (22:50 minutes) and operating room patients (2:16 minutes), respectively. Also, the maximum and minimum working hours spent for all services obtained were related to the inpatients in the radiology unit (67747 minutes) and outpatients in the ultrasound unit (243 minutes), respectively.

    Conclusion

    The timing and workmetry of the activities performed in the hospital's imaging ward, gave the authors a view of the current situation of the workforce and the amount of work done by the imaging ward.

    Keywords: Timing, Workmetry, Hospital imaging
  • Zakariya Ahmadiyan*, Hassan Ghalavandi, Mohammad Hassani Pages 42-52
    Background

    The use of anticipatory behaviors in the organization can cause negative behaviors such as conflict and reduce the positive behaviors in the organization. Therefore, the purpose of this study was to analyze the relationship between perception management and social undermining, and the mediating role of organizational trust and social capital in West Azerbaijan University of Medical Sciences.

    Methods

    This was a descriptive-correlation study. The statistical population was all 23000 medical staff of West Azerbaijan University of Medical Sciences. Considering Cochran's formula, 384 people were selected through convenience sampling method. Data collection instruments were questionnaires regarding perception management, social undermining, social capital, and organizational trust. The validity of the instruments was assessed using convergent and divergent validity. The reliability was evaluated using Cronbach's alpha and the combined foot coefficient. Structural equation model and SPSS 24 and LISREL 8 software were used to analyze the data.

    Results

    There was a positive and significant correlation between perception management and social undermining (path coefficient 0.58). The correlation between perception management and organizational trust (- 63) and social capital (- 0.84) was negative and significant. The relationship between organizational trust (- 0.48) and social capital (- 0.41) with social undermining of employees is negative and significant. Finally, there was a significant correlation between perception management and social undermining mediated by organizational trust (0.29) and social capital (0.35).

    Conclusion

    Impression management, by reducing the level of organizational trust and social capital, increases social undermining in West Azerbaijan University of Medical Sciences. The authors suggest that, by identifying and reducing perception management tactics, authorities increase organizational trust and social capital, and consequently, reduce social undermining.

    Keywords: Impression management, Organizational trust, Social undermining, Social capital
  • Aaliyeh Mirzaei, Malikeh Beheshti Far*, Mohammad Ziyaaddini Pages 53-69
    Background

    In recent decades, increasing productivity and reducing losses through the improvement of behavioral abnormalities at work has been considered by experts in organizational behavior, especially health researchers. Employee' abnormal behavior is a voluntary behavior that violates important norms of the organization, and thereby, threatens the goodness of the organization, its members, or both. The purpose of this study was to design a model for antecedents and outcomes of behavioral abnormalities of human resources in the Ministry of Health and Medical Education.

    Methods

    This was a cross-sectional study conducted in the summer of 2021. Library and Delphi study methods were used to collect information. Factors were identified and extracted using library studies. Then, experts were asked to determine the importance of each of the identified factors using verbal variables. After that, the verbal variables were converted to triangular fuzzy numbers and the triangular fuzzy mean was decaphasized using the Minkowski formula. Using the fuzzy Delphi method, during 3 stages, experts reached a consensus on the antecedents and outcomes of the abnormal behavior of human resources in the Ministry of Health and Medical Education by experts and developed a model.

    Results

    A total of 21 factors were identified as antecedents and 13 factors as outcomes of outcomes of the abnormal behavior of human resources. The highest agreement in the field of antecedents was with the component of poverty and livelihood problems and weakness of self-control and the lowest agreement was with the component of meaninglessness of the universe and the imperfect physical condition and socialization, which have been completely eliminated. Migration has been recognized as the least agreed upon factor. In the field of outcomes, the highest agreement was with dissatisfaction and decreased motivation and the lowest was with suicide and sexual harassment.

    Conclusion

    Considering that poverty and livelihood problems and poor self-control were the most important antecedents of abnormal behavior, authorities can reduce abnormal behaviors of the employees by improving their living conditions and increasing their salaries and benefits, as well as increasing employees' ability to control themselves and improve their self-management skills.

    Keywords: Antecedent, Consequences, Abnormalities, Problem behavior, Ministry
  • Yasaman Fatahi Abarghooh, Ali Sadri Esfahani* Pages 70-82
    Background

    Locations, by creating a sense of comfort and peace or sorrow and distress have a great effect on self-confidence, personality, and personal health. Paying attention to the perceptual indicators of environmental quality can lead to sustainable changes in architectural designs. The aim of this study is to identify perceptual indicators of the environmental quality in medical centers and use these indicators to evaluate the physical-spatial qualities of those centers. The study environment was one the private hospitals in Yazd.

    Methods

    This was a cross-sectional study conducted in 2022 in a private hospital in Yazd. The statistical population includes patients, visitors, carers and staff. 73 users from the pediatric care and hospitalization ward and 47 users from the outpatient ward were selected as the statistical sample through convenience sampling. The data collection tool was a researcher-made questionnaire consisting of 27 questions with 5 Likert scale options and 5 demographic questions, the validity of which was approved by 10 experts in the field of architecture and psychology.  The reliability of the questionnaire was also confirmed by Cronbach's alpha test with a value of 0.75. Questions included 3 dimensions of perceptual indicators regarding the quality of hospital environment. 2 dimensions evaluated the physical aspects of the hospital exterior and interior space of the wards and 1 dimension evaluated social aspects. For statistical analysis, descriptive methods (frequency, mean, etc.) and SPSS 26 software were employed.

    Results

    The outcome of the percentages obtained regarding the dimension of physical-spatial aspects of the hospital's external spaces, pediatric care and hospitalization ward, the outpatient ward and the socio-functional aspects of hospital spaces, were obtained as + 25, + 38.38, + 44.73, and +36 % respectively.

    Conclusion

    Based on the results, the outcome of the percentages obtained for the dimensions of the physical-spatial aspects of the hospital's external spaces, pediatric care and hospitalization ward, the outpatient ward and the socio-functional aspects of hospital spaces indicated the favorable status of the dimension from the users' point of view.

    Keywords: Evaluation, Perceptual indicators of environmental quality, Physical-spatial aspects, Socio-functional aspects
  • Hossein Azimi*, Navideh Pourahmadi Laleh Pages 83-96
    Background

    Brand can impart a unique meaning of the organization to consumers and create many comparative advantages. This relationship is created through trust, connection, loyalty and emotional commitment to the brand and their impact on advocacy and the development of emotional relationships between the customer and the organization. The aim of this study was to investigate the effect of loyalty to, confidence in and emotional commitment to brand regarding brand advocacy.

    Methods

    This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. Data collection tool was a researcher-made questionnaire whose face validity was confirmed by professors and experts.  Convergent validity with a mean variance of more than 0.5 and divergent validity using Fornell and Larker methods were confirmed. Also, the reliability of the instrument was confirmed with the Cronbach's alpha of more than 0.7. The statistical population was patients of Shiraz Namazi Hospital in 2020. After conducting a pre-test and confirming the validity and reliability and determining the variance deviation of the prototype, using Cochran's formula, the statistical sample size was determined to be 300. The final questionnaires were distributed and collected among patients through convenience sampling method. Finally, after data analysis, the conceptual model of the research was fitted using the structural equation model and PLS3 software.

    Results

    The conceptual model of the research was fitted using various indicators and the results showed that the model has appropriate quality and acceptable validity. Quantitatively, findings indicated that brand confidence of 0.228 had a significant effect on brand advocacy, but emotional commitment and loyalty with a coefficient of 0.049 and 0.007, respectively, had no significant effect on brand advocacy.

    Conclusion

    Results suggest that brand confidence is achieved by patients through perceived quality, brand credibility and customer-oriented behavior of the hospital staff. Moreover, the influence of reference groups and the social responsibility on the hospital, with the help of confidence in brand, creates emotional commitment in patients.

    Keywords: Confidence, Connectivity, Loyalty, emotional commitment to the brand, Brand advocacy, Hospital
  • Azam Delavarinejad, Elahe Hooshmand, Javad Moghri, Ali Vafaeenjar* Pages 97-107
    Background

    The health insurance extent of coverage was decided by the Health Insurance Organization in order to manage costs. In this plan, to determine the extent of payment by each medical center, the performance of the year 2017 was considered the base point. Furthermore, it should not cost more than the performance of the year 2017 or 10 % less. This issue had caused challenges in public hospitals; so, the purpose of this study is to explain the challenges of health insurance extent of coverage from the perspectives of the experts from Mashhad University of Medical Sciences and propose solutions.

    Methods

    This was a qualitative study conducted through content analysis method in 2022. In-depth and semi-structured interviews were used to collect data. The research population included experts such as staff and hospital managers, Medical group managers, and insurance managers and experts. It was done through purposeful sampling. Data collection continued until the codes were completed, and finally 17 people were interviewed. In each phase, data analysis and data collection were performed simultaneously, using content analysis method and MaxQDA10 software.

    Results

    In this study, the 2 main concepts were management challenges (including sub-concepts of motivation, performance evaluation, patient admission, and hospital costs), and planning challenges (including sub-concepts of education, infrastructures, cross-sectional coordination, and foresight).

    Conclusion

    Based on the findings of this study and the challenges expressed, Health Insurance Organization can take steps toward upgrading the plan by considering the necessary prerequisites and providing solutions such as performance monitoring evaluation system, cost management, training the target groups, and appropriate clarification and announcements.

    Keywords: Health insurance ceiling, Health insurance, Hospital